Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szépítsük lakásunkat akváriummal

2008.03.09

Szépítsük lakásunkat akváriummal!


Akváriummal könnyen feldobhatjuk lakásunkat. Egy szépen berendezett és karbantartott akvárium, szép színes halakkal, igazi dísze lehet a lakásnak. Fenntartásának költségei sem haladják meg, bármely kisállat tartásának költségeit.
Fontos azonban, hogy alaposan tájékozódjunk, mielőtt megvesszük az akváriumot.
Az első lépés, hogy megtaláljuk az akvárium ideális helyét. Mindenképpen világos helyre tegyük, de ne az ablak és ajtó elé, mert ott huzat lehet, és könnyen megfázhatnak a halak. Legjobb, ha szórt fényt kap az akvárium, tehát a napfény ne érje közvetlenül, de az is fontos, hogy könnyen hozzá lehessen férni, ami főként az etetés és az akvárium tisztítása szempontjából jelentős. Elektromos csatlakozási hely (elosztóval) feltétlen szükséges!

Számos akváriumtípus létezik, de manapság leginkább a ragasztott üvegakváriumok a divatosak. Ennek egy továbbfejlesztett változata a domború előlapos, úgynevezett panoráma akvárium. A kis gömbakvárium egyik fajta halnak sem ideális, így használatát nem javasoljuk.

Az akváriumhoz kiegészítőket is érdemes beszerezni. A levegőztető a víz optimális oxigéntartalmának kialakításához és fenntartásához nélkülözhetetlen. Kaphatóak, olyan praktikus vízszűrők is, amik egyben levegőzetők is. A levegőztetőnek éjjel nappal működnie kell!
A levegőztető és a vízszűrő kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni az akvárium méretét.
A melegítő és hőmérő, leszívócső, lámpa, halkiszedő háló és az algakaparó mind-mind hasznos kellékei az akváriumnak.
Az akvárium ideális vízhőmérséklete 24C° körüli, amit folyamatosan kell ellenőrizni. Az ennél melegebb vizet, nem csak a halak, de a növények sem kedvelik.
Bár a vízszűrők nagyon hasznosak, mégis javasoljuk az akvárium vizének egyharmadát havonta, a teljes vízmennyiséget pedig félévente kicserélni.
Mielőtt az akváriumba betelepítenénk a halakat, mindenképpen egy - két nappal korábban be kell rendezni (növényekkel is) és feltölteni vízzel, hogy kialakuljon a megfelelő biológiai flóra. Ilyenkor érdemes fertőtlenítőszert (metilénkék) is a vízbe tenni a fertőzések elkerülése miatt. Közvetlenül csapvízbe sose helyezzük a halakat!
Ha mindent előkészítettünk, nincs más hátra, minthogy megvegyük a halakat. A szakember tanácsát kérjük ki azzal kapcsolatban, hogy milyen halakat szabad együtt tartani.
Az is fontos, hogy ne zsúfoljunk túl sok halat az akváriumba. Átlagosan minden halcentimétere 1cm/l vízmennyiséget kell számolni.