Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mitől zavaros az akvárium vize?

2008.03.09

Mitől zavaros az akvárium vize?


Gyakran hallani ezt a kérdést. A válasz nem egyértelmű, hiszen több oka is lehet az elszíneződött, zavaros víznek. Legtöbbször a víz színe alapján mondható meg, hogy mi okozza az opálosodást.

Fehér vagy szürkés víz

Ha a víz feltöltés után azonnal vagy 1-2 órán belül lesz zavaros, akkor azt valószínűleg a nem kellőképpen elmosott aljzatkavics okozza. Az akvárium betelepítése előtt addig mossuk a kavicsokat, amíg teljesen áttetsző nem lesz a mosóvíz. Ez általában megoldja a fent említett problémát.
Ha ennek ellenére sem tisztul ki a víz, valószínűleg a foszfátok, a szilikátok illetve a nehézfémek magas szintje okozta az elszíneződést. Ilyenkor a víz kémhatását célszerű ellenőrizni. Ha valóban ezek a sók okozták az opálosodást, akkor a víz kémhatását mindig lúgosnak találjuk. Ebben az esetben a víz megfelelő kezelése oldja meg a problémát.

Gyakran nem a feltöltés után közvetlenül lesz zavaros az akvárium vize, hanem napokkal, sőt hónapokkal később. Ennek leggyakoribb oka, egyes baktériumok nagymértékű elszaporodása. Amíg az akvárium biológiai egyensúlya be nem áll, nem szokatlan a zavaros vagy opálos víz előfordulása. Néhány hét alatt kialakul az akváriumban a megfelelő baktériumflóra, melynek hatására letisztul a víz.

Az elhalt növényi részek vagy a megmaradt, bomló táplálék is okozhatja a víz szennyeződését. Ezt megelőzendő, fontos az akvárium rendszeres tisztítása, az elhalt növények és a feleslegesen megmaradt táplálék eltávolítása.

Zöld víz

A víz zöld elszíneződését az algák okozzák. Eltávolításuk nem könnyű feladat, de nem is ez az elsődleges cél.
Az algák az akvárium feltöltése után rövid időn belül láthatóvá válnak, mivel a friss vízből veszik fel a tápanyagokat. Így sokkal hamarabb alkalmazkodnak a körülményekhez, mint például a növények, amelyeknek akár több hétre is szükségük van ahhoz, hogy elkezdjenek fejlődni. Tehát ha ilyenkor lecseréljük a vizet, megint csak az algáknak kedvezünk, mert tápláljuk őket.
A zöldalgák elterjedésének leggyakoribb oka a túl sok fény. Ez akkor fordul elő, ha direkt napfényt kap az akvárium, pl. ha ablak alá tesszük, vagy ha túl sokáig hagyjuk bekapcsolva az akváriumi világítást. Ezek a tényezők mind az algák túlzott elszaporodásához vezethetnek. Ilyenkor csökkentsük a megvilágítás időtartamát, illetve helyezzük olyan helyre az akváriumot, ahol nem éri közvetlen napfény. Az akváriumban barna algák is előfordulhatnak, amit viszont a kevés fény okoz. Ebből is látszik, hogy az akvárium megfelelő fényviszonyai kulcsfontosságúak az egészséges akváriumi flóra kialakulásához. A megfelelő helyre helyezett, jól és kellő ideig megvilágított akvárium már fél sikert jelent a problémák megoldásához.
Egyes vízben található kémiai anyagok, mint a foszfát és a nitrát, elősegítik az algák szaporodását. Mennyiségük csökkentésére a vízcsere nem jelent tökéletes megoldást. Fontos, hogy a foszfátok és nitrátok forrásait szüntessük meg.
A foszfátok származhatnak a megmaradt haleledelekből és a csapvízben is megtalálhatók.
Ilyenkor csökkentsük a halaknak adott eledel mennyiségét, hogy minél kevesebb bomló anyag maradjon a vízben.

A nitrátok mennyisége egy idő után általában megemelkedik a vízben, az eleségek felhalmozódó bomlástermékei miatt. Így csak a víz lecserélésével csökkenthetjük a mennyiségét. A szűrőt sűrűn tisztítsuk, hogy hatékonyan működjön. Az is fontos, hogy a szűrő teljesítménye megfeleljen az akvárium méretének.
A megelőzés szempontjából lényeges, hogy ne legyen túlzsúfolt az akvárium, különben állandóan probléma lesz a magas nitrát szint.
Általában a zavaros vizet, bármi is okozza, az akvárium vizének 15%-ának lecserélésével valamelyest orvosolhatjuk. Egyes halak szívesen fogyasztják az algákat, de vannak kifejezetten algaevő halak, melyek telepítésével csökkenthetjük az algák mennyiségét. A köveket tartsuk tisztán, és jó minőségű és megfelelő mennyiségű eledellel etessük halainkat.
Az algák végül is hozzátartoznak az akváriumhoz, kis mennyiségben nem rontják az akvárium képét, tehát ne próbáljuk mindenképpen eltávolítani őket.