Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan válasszunk halat?

2008.03.09

Hogyan válasszunk halat?


Hideg vízben élőket, trópusiakat vagy tengerieket?

Ha akváriumot szeretnél, a halak három típusa közül választhatsz: hideg vízben élőket, trópusiakat és tengerieket. Mindhárom csoportba rengeteg gyönyörű hal tartozik, így mielőtt döntesz, gondold végig, hogy mi a célod az akváriummal.

Azt is tudnod kell, hogy milyen fajok kaphatók, ezt egy helyi kis állatkereskedésben érdemes megkérdezned. A legjobb, ha egy ismert tenyésztőtől vagy kereskedőtől vásárolsz. Inkább fizess többet a halakért, hogy biztos lehess benne, hogy egészségesek.

Hideg vízben élő halak

Az ebbe a csoportba tartozó halakat a legkönnyebb tartani, mivel az akvárium vizét nem kell fűteni. A legismertebb ide tartozó halfaj az aranyhal, melynek sok változata létezik.

Az aranyhalakat Kínában tenyésztették ki, és a fajnak mára különböző színű és formájú változatai léteznek.

Az aranyhal valamennyi hal közül a legszívósabb, és ez jócskán hozzájárult népszerűségéhez. Ha egy aranyhalat megfelelő méretű akváriumba tesznek, az akvárium vizét szűrik, van körülötte néhány növény és egy kevés homok az akvárium alján, akkor egészséges, boldog és hosszú életű lesz.

Más, egyébként trópusinak tekintett halfaj is van, amelyik jól viseli az alacsony hőmérsékletet. Bizonyos körülmények között ezek a halak a hideg vizes akvárium egzotikus kiegészítői is lehetnek. Ügyelned kell viszont arra, hogy a víz hőmérsékletének meg kell egyeznie a levegő hőmérsékletével. Ha pedig hideg vízben élő trópusi halakat is akarsz tartani, akkor inkább vegyél egy vízmelegítőt a hidegebb napokra.


Trópusi édesvízi halak

A trópusi édesvízi halak a világ melegebb tájairól, Dél-Amerika és Közép-Afrika folyóiból és tavaiból származnak. Több tízezer ilyen halfaj él, és még ma is rendszeresen fedeznek fel új fajokat.

A trópusi édesvízi halak 25-28°C hőmérsékletű vízben tarthatók. Rengeteg ilyen hal kapható, sokan közülük (pl. guppik, angyalhalak, mexikói kardfarkú halak) együtt is tarthatók. Az együtt tartható halak közt van, amelynek kedvenc élettere a felszínen, az akvárium közepén, vagy az akvárium fenekén található.


Tengeri halak

A tengeri halak sós vízben élő halfajok, a tartásuk könnyű, ha van hozzá megfelelő felszerelésed és megfelelően felkészült vagy. Tudnod kell, hogy mennyi a mesterséges tengervíz fajsúlya és sótartalma, a pH értéke (minimum 8,2 kell legyen), tudnod kell mérni az ammónia, nitrit és nitrát szintet, és ismerned kell a halad tartási szabályait (fűtés, szűrés és világítás).