Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A halak külső nyálkarétegének fontossága!

2008.03.09


A halak külső nyálkarétegének fontossága

Az egyes halfajok sok mindenben különböznek, azonban közös jellemzőjük, hogy testüket nyálkaréteg borítja, mely a hámrétegben található nyálkasejtekből ered.
A nyálkaréteg megléte életfontosságú a halak számára, elsősorban védelmi jelentősége miatt. Ha a nyálkaréteg megsérül, elvékonyodik vagy megvastagszik, az állat pusztulását is okozhatja.

A nyálkaréteg fő funkciói

Ozmózis szabályozás és gázcsere

A nyálkaréteg, mint féligáteresztő hártya fenntartja a belső/külső molekula-egyensúlyt. A sóegyensúly fenntartása az édesvízi és a tengeri halaknál ellentétesen működik. Az édesvízi halak vizeletet választanak ki, mivel testük "sósabb", mint a körülöttük lévő víz, ezért bőrükön keresztül vizet vesznek fel, nem isznak. A tengeri halaknál ennek ellenkezője történik. A nyálkaréteg nagy szerepet játszik a bőrlégzésben is, hiszen a halak bőrön keresztül is lélegeznek.

Mechanikai védelem
A nyálkahártya sikamlóssága védelmet nyújt a külső élősködők ellen. A sebgyógyulásban is segítséget nyújt, úgy, hogy körülöleli a sérülésekből, fertőzésekből eredő sebeket.

Csökkenti a turbulenciát
A gyorsan úszó halak estében a pikkelyek és az úszók közötti helyen alakulhat ki turbulencia. A nyálkahártya kisimítja ezeket a hézagokat, csökkentve ezzel a turbulenciát.

A nyálkaréteg kiegészítő funkciói

- A hal közvetlen közelében tisztán tartja a vizet, így elősegíti a bőrlégzést.

- Egyes halfajok nyálkarétege mérget termel, amivel megbénítják zsákmányukat.

- Sok akváriumi hal rendelkezik olyan sejtekkel, amik nem nyitottak a külvilág felé és úgynevezett riasztóanyagokat termelnek és tárolnak. Ha megsérül a hal bőre, kiszabadul ez az anyag és veszélyérzetet kelt a halak között.

- Egyes trópusi halak a nyári kiszáradást úgy vészelik át, hogy nyálkarétegbe burkolódznak. Bizonyos halfajok nyálkaréteget vonva maguk köré védik meg magukat éjszakára a ragadozók ellen.

- A nyálkaréteg az etetésben is szerepet játszik. Számos hal nyálkát termel ivadékai etetéséhez.

- Néhány fajnál, pl. a gurámik és a betták esetében a nyálka segít összetartani a hímek által épített habfészket. Ebben a habfészekben fejlődnek az ikrák és az ivadékok addig, amíg nem tudnak magukról gondoskodni.

Gyakorlati tanácsok
Óvatosan bánjunk a hálóval az akváriumban. A halakat kézzel soha ne érintsük. Ha egy hal a padlóra esik, akkor nedves hálóval vagy ruhával fogjuk meg, így próbáljuk a nyálkahártya állapotát minél jobban megőrizni.

Rendszeresen végezzünk részleges vízcserét, tegyük változatossá halaink étrendjét és csak olyan szert tegyünk a vízbe, amiről tudjuk, hogy mit tartalmaz.