Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A díszhalvásárlás praktikus kérdései

2008.03.09

 

A díszhalvásárlás praktikus kérdései

Tehát eldöntötted, hogy veszel egy akváriumot, de még nem tudod biztosan milyen halakat szeretnél benne tartani. Vagy talán szeretnél még több halat a gyűjteményedbe, de nem tudod pontosan, hogy milyeneket?

A díszhal-kereskedésekben nagyon nagy a választék, de nehogy megvedd az elsőt, amit meglátsz és megtetszik. Vásárlás előtt tájékozódj az eladótól! Ha valamelyik hal megtetszik, a következő kérdéseket mindenképpen tedd fel az eladónak!

• Milyen nagyra fog megnőni?

Vedd fontolóra, hogy vajon lesz-e elég hely az akváriumban a hal számára, ha eléri kifejlettkori méretét.

• Békés természetű, nyugodtan fog élni más halakkal is az akváriumban?

Egyes példányok ragadozók vagy eleve agresszív természetűek, emiatt alkalmatlanok arra, hogy egy vegyes-fajtájú akváriumban tartsák őket. Mások pedig békések és félénkek, így érdemesebb őket egyedül tartani.

• Van-e szükség speciális vízre vagy táplálásra?
• Mi a legjobb, ha egy példányt vagy egy párt vagy egy kisebb csoportot vásárolunk?

Néhány fajta, mint például a páncélos harcsák inkább csoportban, négy vagy annál több tagú rajban szeretnek élni. A guppi és a platti, legjobban párban vagy trióban szeretnek élni (1 hím és 2 nőstény).

A közkedvelt fajták, amelyek alkalmasak az átlagos otthoni akváriumban való elhelyezésre a következők:

• Platti, molli, guppi és a mexikói kardfarkú hal, ellentétben a legtöbb hallal elevenszülők, így a kis halak már rögtön képesek úszni és enni.
• Kis tetrák: neonhal, vörös neon (Cheirodon axelrodi), izzófényű lazac (Hemigrammus erythrozonus), vörös és fekete fantomlazacok (Megalompodus sp.), Lángvörös pontylazac (Hyphessbrycon flammeus), citromlazac és a baltahasú, vagy szekercelazacok.

• Dániók: - zebradánió (Brachydanio rerio), leopárd dánió (Brachydanio frankei) és a színjátszó dánió (Brachydanio albolineatus,)
• Kisebb testű díszmárnák
• Corydoras harcsa - több, mint 100 olyan fajtája van , amiből választhatsz!

Akváriumban nem tartható halfajták a következők:

• Óriás gurámi, nagytestű algázók), csókos gurámi (Colossoma sp. (bidens), Barbodes schwanenfeldii, Phractocephalus hemioliopterus, márványsügér (Astronotus cellatus), ezüst cápa Ezek fajták mind túl nagyra nőnek.
• A legtöbb sügér nem alkalmas arra, hogy akváriumban helyezzék el, de az akvarisztikai szakemberek tudnak ajánlani pár olyan kivételes példányt, amelyeket tartható akváriumi körülmények közt is. Kérd az eladó segítségét, hiszen ő biztosan tud Neked ajánlani olyan díszhaltenyésztőt, aki segít Neked a választásban és minden kérdésedre szívesen válaszol.

Végül, miért is ne vásárolhatnál egy olyan könyvet, amelyben az édesvízi és a trópusi halakról egyaránt részletesen tájékozódhatsz? Nagyon sok ilyen könyv kapható akvarisztikai üzletekben vagy a könyvesboltokban. Olyan kiadványt is lehet kapni, amely kizárólag egy adott halfajtával foglalkozik.

Íme a mi ajánlatunk: Dezse Tibor: Akváriumok, Dezse Tibor: Tengeri akváriumok
Internetes elérhetőség: www.aquad.hu