Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növényfajták és leírásai

2008.03.09

 

Törpe kálmos(Acorus gramineus)

Őshonos Kínában és Japánban, 10-26 C fok között tartható növényfaj. Hőmérséklettűrő képessége miatt tartható hidegvízi és trópusi akváriumban is. Gyökere 4-5 cm mélyre nyúlik a talaj alá, levelei 5-12 cm hosszúak.
Bokros növény, amely legszebben hűvös környezetben díszít. Lassan nő.

Image and video hosting by TinyPic

Madagaszkári rácsnövény(Aponogeton madagascariensis)

Madagaszkárról származik, 20-40 cm hosszúra is megnőhet. 20-25 C fokon érzi jól magát, ezért csak trópusi akváriumban tartható. Rácsos szerkezetű leveleivel különleges gondozást igényel: védened kell a víz gyakori változásaitól és az algáktól, amelyek belepik leveleit.

 

Image and video hosting by TinyPic

Hosszú levelű bakopa

Őshonos Közép-amerikában, 18-26 C fokos vízben érzi jól magát. Tarthatjuk hidegvízi és trópusi akváriumban is. 15-40 cm hosszúra megnő.
A tóalmához hasonlóan, húsos levelei átellenesen helyezkednek el a száron. Könnyen termeszthető, de erős világítást igényel.

Image and video hosting by TinyPic

Tündérhínár(Cabomba aquatica)

 

Őshazája Közép-Amerika, Amazónia területe.
23-26 C fokos vízben érzi jól magát, általában 25-60 cm hosszú, de nagyobb vízközegben elérheti a 150 cm-es hosszúságot is.
Nehéz tartani, nagyon finoman szárnyalt levelei miatt mégis érdemes térkitöltőként használni. A jó körülmények fontosak a számára, mert levelei hamar elpusztulhatnak a törmeléktől és algáktól. Trópusi akváriumban tartható.

Image and video hosting by TinyPic

 

Sallangos vizipáfrány(Ceratopteris thalictroides)

 

Trópikus területekről származik, 15-30 cm magas és 10-20 cm széles növény. 20-28 C fokos vízben tartsuk, épp ezért csak trópusi akváriumban érzi jól magát. Nagyon nagy a fényigénye. Általában gyorsan nő, de CO2 hozzáadása néha még jobban elősegíti növekedését. A kis, nyitott akváriumokból kinő és szép vízfelszín feletti leveleket hoz. A finoman elágazó levelek nagyon dekoratívak és jó kontrasztot nyújtanak a többi levélformához. Nagy fényerő esetén gyorsan nő és gátolja az algásodást, mivel sok tápanyagot von ki a vízből. Ezért különösen jó kezdőnövény kisebb akváriumokba.

Image and video hosting by TinyPic

 

Érdes borzhínár(Ceratophyllum demersun)

 

10-25 C fokon érzi jól magát, általában 20-40 cm a mérete, de elérheti a 150 cm hosszúságot is. Hidegvízi és trópusi akváriumban is tartható. Levelei rendkívül merevek, de elég szívósak ahhoz, hogy ellenálljanak a halak fogyasztási kísérleteinek. Dugványokkal jól szaporítható.

Image and video hosting by TinyPic

 

Vörösfonákú vízikehely(Cryptocoryne blassi)

Őshonos Thaiföldön, mérete 30-40 cm. 22-28 C fokos vízben tartsuk. Csak trópusi akváriumban tartható. Évente 5-10 levelet növeszt. Nagyon dekoratív akváriumi növény,érzékeny a hőmérséklet és víz változásra. Használható előtér vagy dekorációs növényként is. Kevés fényt igényel,ezért mélyebb akváriumokban alkalmazzák, vagy magasabb növények alá telepítik, amelyek a víz felszínén elnyúló leveleikkel beárnyékolják.

Image and video hosting by TinyPic

 

Nagy virágú kardfű(Echinodorus grandiflorus)

Közép - és Dél-Amerikában őshonos, 25-40 cm széles és 25-45 cm hosszú. 20-28  C fokon érzi jól magát, fényigénye nagy-nagyon nagy. Lassan nő. Trópusi akváriumban tartsuk, tartása nehéz. A szívalakú levelek jellemzőek. A lágy vagy közepesen kemény vizet kedveli.

Image and video hosting by TinyPic

 

Argentínai átokhínár(Egeria densa)

Elterjed Amerikában, 3-40 cm hosszú növény. Sok fényt ígényel, 15-26 C fokos vízben tartható. Hidegvízi és trópusi akváriumban is jól érzi magát. Gyorsan nő, gyakori metszést igényel. Csomókba ültesd; szaporítóakváriumokban ikrarakó helyként használják.

Image and video hosting by TinyPic

 

Vizifű(Eleocharis acicularis)

Európa, Ázsia és Ausztrália mocsaraiban elterjedt. 5-25 C fokos vízben tartható, hidegvízi és trópusi medencében is megmarad. 10-15 cm magas és 5 cm széles. Sok fényt igényel, ha jó körülmények között tartjuk,akkor összefüggő növénytakarót is alkothat az akváriumunkban. A levelei nagyon magasak, keskenyek és hegyesek. Sziklás, köves háttérben rendkívül mutatós. Szép és helyes növekedéshez jó megvilágítás szükséges.

Image and video hosting by TinyPic

 

Kanadai átokhínár(Elodea canadensis)

Észak-Amerikából származik, de azóta, hogy a múlt század elején Európába érkezett, itt is széles körben elszaporodott. Hosszúra növő szára gazdagon elágazik. Ezeknél az elágazásoknál elvágva, dugványozással könnyen szaporítható. Szárán hármasával helyezkednek el a másfél cm hosszúságú, erősen görbült levelek. Az alacsony hőmérsékletet bírja, de sok fényt igényel. 16-24 C fokos vízben tarthatjuk, ahol akár 60-200 cm hosszúra is nőhet. Nagyon gyorsan nő, trópusi és hidegvízi akváriumokban is képes megélni, de levelei melegebb vízben nagyobbak.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Forrásmoha(Fontinalis antipyretica)

12-25 C fokon érzi jól magát, 10-20 cm hosszúra megnőhet. Európában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában elterjedt vízimoha faj. Általában alacsonyabb hőmérsékletű vizekben díszlik. Természetesen melegvizekben is megtalálható. Lehetőleg az innen gyűjtötteket telepítsük akváriumunkba. Ha saját magunk gyűjtjük, iparkodjunk kőre, ágra telepedett csomókat gyűjteni, mert ezek lényegesen dekoratívabbak. Ívatáshoz használható. Bokros növény. Inkább hidegvízű akváriumba tartsuk.

Image and video hosting by TinyPic

 

Piroserű átokhínár(Hydrilla verticillata)

Floridából származik, 30-40 cm hosszú. 18-26 C fokos vízben érzi jól magát.
Hosszú szárain keskeny levelek helyezkednek el, szívós növény. Igen gyorsan nő, ezért alkalmankénti metszést igényel.trópusi és hidegvízi akváriumban is tartható.

Image and video hosting by TinyPic

 

Indiai vizicsillag(Hygrophila polisperma)

Dél-Kelet-Ázsiában őshonos. 20-40 cm hosszú, de nagyvízü akváriumokban van természetes élőhelyén elérheti a 100 cm-t is. 18-30 C fokos vízben tartsuk, növekedés egyors . Fényigényét kielégíti a kicsi megvilágítás és a nagy megvilágítás. Minél több fényt kap,annál gyorsabban nő. A legszerényebb igényű akváriumi növények közé tartozik. Különösen ajánlható kezdőknek, mivel szinte mindenféle körülmények között jól fejlődik. Általában annyira gyorsan nő, hogy oda kell figyelni rá, hogy nehogy elnyomjon más növényeket. A hajtáscsúcsokat ilyenkor vágjuk vissza. Nagyon eltérő levélformákban és -színekben, ami bizonyos mértékben a megvilágítás függvénye is.  Trópusi akváriumban tartsuk.

Image and video hosting by TinyPic

 

Vízi petrezselyem(Hygrophila difformis)

Dél-Kelet-Ázsiából származik, magassága 20-50 cm, szélessége 15-25 cm. 22-30 C fokos legyen a medence vize. Növekedése gyors, fényigénye nagy. Tartása könnyű. Mutatós, igénytelen növény, akár kezdőknek is. Segít megtermteni az egyensúlyt az akváriumban. Hasznos az algák elleni küzdelemben is, mivel igen gyorsnövésű, és így sok tápanyagot vesz fel a vízből. Mikrotápanyagok hiánya esetén a levelei kivilágosodnak. Mélyen szárnyalt leveleivel, csoportos ültetés esetén meghatározó növénye lehet a nagyobb akváriumoknak. Trópusi akváriumban tartható.

Image and video hosting by TinyPic

 

Békalencse(Lemna minor)

 

A világon mindenhol előfordul, nagyon szívós, csekély fénynél is fejlődik. 5-30 C fokos vízhőmérsékletnél is megél. Tartása nagyon könnyű. De ha nem figyelsz rá, akkor az egész vízfelszínt ellepi. A fölösleget hálóval távolítsd el. A növényevő halak számára jó eleség.

Image and video hosting by TinyPic

 

Ambulia(Limnophila aquatica)

 

Dél-Kelet-Ázsiából származik. Magassága 25-50 cm, szélessége 9-15 cm. Növekedése gyors, sok fényt igényel. 20-30 C fokos vízben érzi jól magát. Csak trópusi akváriumban tartsuk. Tartása közepesen nehéz. Hihetetlenül szép akváriumi növény, nagyon finoman osztott, világoszöld levelek tömegével. Megfelelő tartási körülmények között - CO2 hozzáadaása és tápanyagokban gazdag talaj - nagyon gyorsan nő. Magas fényerősség esetén vízszintes oldalhajtásokat hoz és szép bokros lesz. A legszebb hatás akkor érhető el, ha több tövet ültetünk el, kis csoportban. Nyitott akváriumokban vízfelszín fölötti hajtásokat is hozhat, kis kék virágokkal .

Image and video hosting by TinyPic

 

Tóalma(Ludwigia repens)

 

18-26 C fokos vizet szereti, 20-40 cm magas és 5-8 cm széles növény.
Vastag, húsos leveleinek hátoldala vöröses színű. A tóalma csak jó világításnál virágzik szépen, hideg vizet igényel. Sok fényre van szüksége. Könnyen szaporítható dugványokkal. 

Image and video hosting by TinyPic