Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A növények termesztése és kezelése

2008.03.09

A növények ugyanúgy figyelmet és gondozást igényelnek, mint a halak.
Három fő szükségletük van: fény, táplálék és tiszta víz.

Fényigények

A szén-dioxidból és a víz hidrogénjébő történő táplálékszintézishez a növény fényt igényel. A túl sok fény azonban az algák növekedését serkenti, a túl kevés pedig korlátozza a növények fejlődését. Továbbá, némelyik növény kevesebb fényt igényel, mint a másik. A különböző igények kiegyenlítésére a magasabb növényeket, amelyek rendszerint több fényt igényelnek, fel lehet használni a rövidebb, kevesebb fény mellett élők árnyékolására. Így például, a maximum 38 cm vízmélységű akváriumban legalább 60 wattos izzó vagy 20 wattos fénycső kell a medence hosszának minden 30 centiméterére, feltéve, hogy napi 10-15 órán át viágítanak.

Hogyan táplálkoznak
a növények?

A legtöbb vízinövény levelein keresztül veszi fel táplálékát nitrátok és szerves anyag formájában. Néhány növény azonban gyökérrendszere útján is táplálkozik. Ha a növényeidet táplálni akarod, tápfolyadék vagy tabletták használatát javaslom, amiket akváriumi célra állítottak össze. Ezeket a fenéktalajban, a növény gyökerei közelében lehet elhelyezni.
Vagy pedig külföldön vásárolhatsz tápanyagban gazdag, előre gyártott "dugókat" vagy "gyökérrostokat", hogy berakd az egyes edényekbe.

Tápdugó
A növény szebben nő, ha külön figyelünk rá. Tápdugóba lehet ültetni, és aztán a kavicsba beásni. A kereskedelemben ritkán kapható.

Tápedény
A gyorsabb kezdeti növekedés, különösen dugványoknál, serkenthető a nyitott oldalú edényekkel és tápanyagban gazdag rostokkal.
Az edény együtt tartja a rostokat a dugvány szára körül, hogy az elegendő táplálékot kapjon. Kertészetekből szerezhető be.

Vízigények

A tiszta víz két okból is fontos a sikeres növekedéshez: a piszok a vízben leülepedik a levélre, és eltömíti pórusait, a piszkos víz nagymértékben csökkenti az energiát adó fény mennyiségét.
Egyes növényekre kedvezőtlenül hat a víz állapotának változása, elhullajtják leveleiket, amint az új akváriumba teszik őket. Rendszerint ez csak átmeneti reakció, mert a levelek hamar újranőnek. Fontos, hogy fokozatosan, több napon keresztül végezzük a vízcserét a növények károsodásának elkerülésére.

A talaj alatti szűrés
hatása a növényekre

A talaj alatti szűrés hosszú ideje vitatott az akvaristák között. Egyesek azt gondolják, hogy gátolja a növények fejlődését, azzal érvelve, hogy a kavicson átfolyó víz túl gyorsan vonja el a tápanyagokat a növények gyökerétől, és hogy a hőmérséklet kiegyenlítése az egész medencében károsan hat a növényekre, mert sok faj ahhoz szokott, hogy a gyökerei hidegebb vízben vannak, mint a levelei. A talaj alatti szűrés hívei ellenben ahhoz a véleményhez ragaszkodnak, hogy amíg a kavics elég mély, a mérete megfelelő és a vízáram nem túl erős, addig a növények fejlődése nem károsodik.
Valóban, ez a szűrőrendszer melléktermékeket tápanyaggá alakít át, amit a növények asszimilálni tudnak.

Ültetési technikák

A medencét "szárazon" vagy "nedvesen" ültetheted be. Szárazon ültetni könnyebb, mert a növények nem úsznak fel, nem tapadnak a kezedhez és nem gubancolódnak össze. Nem tudod azonban megítélni, hogy fog az akvárium kinézni, amíg vizet nem adsz hozzá, ezért később még biztos változtatnod kell. Ha nedvesen ültetsz, rögtön látod a végeredményt.
Az ültetést a nagy növényekkel kezd az akvárium hátuljába és oldalaiba. Amikor elégedett vagy az elrendezéssel, töltsd be bokros, alacsony növésű és dekorációs növényekkel oldalról a közép felé haladva. Ne nyomd a növényt túl mélyen a kavicsba; a tövének a kaviccsal egy szinten kell lennie vagy kissé följebb.

Háttérnövények
A növények egyik fő funkciója az akvárium mesterséges mivoltának leplezése, és hogy a medence a hát-és oldalfalak eltakarása révén nagyobban tűnjön. De ne takard el teljesen az üvegfalat; ha kis hézagok maradnak, becsapják a szemet, azt a látszatot keltve, hogy tágas hely van mögötte. Magas, gyors növekedésű növények a legalkamasabbak erre a feladatra, másrészt a medence külső szélén maradnak, nem takarják el a rövidebb növényeket és a halak értékes vízterét sem foglalják el. Ezek a növények búvóhelyet is nyújtanak a félénk halaknak és a zaklatott nőstényeknek.

Térkitöltő növények
Ha már a hátteret betöltötted, bokros növényeket használhatsz a medence sarkainak, műszaki felszerelésének elrejtésére, és a kövek közti tereknek a betöltésére.

Előtérnövények
Alacson növésű növények használatával a kerti pázsittal egyenértékűt lehet létrehozni az akváriumban. Különösen jól néz ki a kövek és az üregek előtt. Egyes ikrarakó fajok ezeknek a növényeknek a mereven álló leveleit használják ívóhelyként.

Dekorációs növények
Ezek a "sztár" fajok ékes lombozatukkal tűnnek ki a többi növény közül. Mivel némelyik faj termesztése nehéz, ezért különleges virágcserepekben kell őket tartani, így könnyebb a gondozásuk.

Árnyékoló növények
Gyökeres fajok, hosszú leveleik a felszínen nyúlnak el és árnyékolnak, a felszínen vagy a vízben szabadon lebegő növényekhez hasonlóan