Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szellőztetés és szűrés

2008.03.09

Halaid egészsége érdekében az akvárium vizét mindig tisztán és frissen kell tartanod. Szerencsére, ez nem azt jelenti, hogy néhány nap után teljesen ki kell cserélni. Ehelyett mesterséges eszközökkel - szűrőkkel és szellőztetőkkel - tisztíthatjuk.
Bármilyen mutatós is az akváriumod, a halak által kiválasztott anyagoktól hamarosan szennyezett lesz. Ezt - akár látható, akár nem - el kell távolítani, és ez a szűrés célja.
A víznek nem csak tisztának kell lennie; kellő mennyiségű oxigént is kell tartalmaznia. Különösen fontos ez a hidegvízi akváriumokban nyáron, amikor a víz melegedésével csökken az oldott oxigén mennyisége. Ezért mesterséges rendszerre van szükség, amely több oxigént visz a vízbe, és egyidejűleg a szén-dioxidot is szétoszlatja. Ez a folyamat a szellőztetés.
A szellőztetés nem kötelező, néhány akvárium enélkül is jól működik. Az ilyen medencék általában alul telepítettek, rengeteg növény van bennük, és nagyon jó állapotban vannak. Ezért minden kezdőnek tanácsoljuk, hogy szerezzen be egy légszivattyút. Még ha - pillanatnyilag - nem is kell a szellőztetéshez (pl. ha légárammal működő szűrőt használsz, ami egyébként szellőztet is), akkor használhatod más, hasznos felszerelés működtetéséhez, mint pl. a sóféregkeltető.

 

 

 

Szellőztetés

A légszivattyú a légbuborékok állandó áramoltatásával cirkuláltatja a vizet az akváriumban. Ezzel a módszerrel a medence teljes vízmennyisége folyamatosan kapcsolatba kerül a levegővel a víz felszínén, ahol több oxigént köt meg, és szén-dioxidot ad le. A víz oxigéntartalmának növelése mellett a szellőztetés előnye az egész akvárium hőmérsékletének kiegyenlítése. Mivel a szellőztetés elősegíti az oxigén megkötését, ezzel növeli hatékonyan a vízfelszínt. Ne gondold azonban, hogy így több halat tarthatsz, mint amit eredetileg kiszámítottál.
A szellőztetés csak mesterséges eszköz, és ha a rendszer nem működne, a körülmények visszatérnek az eredeti, szellőztetés nélküli állapotba: a medence túlzsúfolt lesz, és a halak levegőért kapkodnak.

Szűrés

A szűrő célja a szennyező anyagok eltávolítása az akváriumból. Nagyon fontos a rendszeres karbantartása, mert az elhanyagolt szűrőben koncentrálódnak a szennyező anyagok. A szűrők három módon működnek:

 - a mechanikus szűrés a lebegő anyagokat távolítja el a vízből
 - a kémiai szűrés az oldott anyagokat távolítja el a vízből
 - a biológiai szűrés során a hasznos baktériumok alakítják át a mérgező
   anyagokat viszonylag ártalmatlanokká

Mechanikai szűrés

A vízben lebegő anyagok kiszűréséhez meglehetősen tömör anyag szükséges. Ez rendszerint mesterséges, mint példáúl a perlonvatta vagy a szintetikus hab. Csak akváriumhoz gyártott anyagot vegyél, mert a többi mérgező lehet.

Kémiai szűrés

Az oldott anyagok eltávolítására legjobb az aktív szén. Nagyon nagy felületen, amely könnyen megköti az oldott ásványi és kémiai anyagokat, példáúl a halak vizeletét (adszorpció). Sajnos, a szén hasznos anyagokat is megköt, ezért gyógyszerekkel együtt nem szabad az akváriumban használni.
Egy idő múlva a szén telítődik, és ki kell cserélni. a szén aktivitásának vizsgálatára tégy néhány csepp festéket (pl. metilénkék) a bevezető cső elé. Ha a festék a szűrő után is megjelenik, a szenet cserélni kell.