Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Black Molly

2008.03.09

A Dél-Amerika és Mexikó partjainál őshonos fekete molli (Black molly, Poecilia sphenops) a Poecilia latipinna (Sailfin molly) röviduszonyú díszhal-változata, magyarul elevenszülő fogasponty. Könnyű felismerni, illetve megkülönböztetni a többi haltól, hiszen teste teljesen fekete, úszói rövidek.

Igaz, egyre gyakoribb és kedveltebb az molly, melynek hasán arany- vagy ezüstszínű elszíneződés figyelhető meg. Édesvízi akváriumban is elvan, de előnyben részesíti a brakkvizes akváriumot (10 literenként egy kávékanálnyi tengeri sót kell a vízhez keverni). A brakkvíz az édesvíz és tengervíz közötti, 0,1-1% sótartalmú víz.

Igényeit tekintve nem nagyon különbözik a többi elevenszülőtől: az élő- és műeleségeket is elfogyasztja, sőt még a lerakódott algákat is pusztítja. Vizének hőmérséklete azonban nem süllyedhet 23-24 fok alá, mert ekkor magfázhat, amit jellegzetes kígyózó mozgással fog jelezni. A nem megfelelően keringetett vízben hajlamos a fűtőtestre "feküdni", amely szintén megfázáshoz vezethet. Tehát fűtsük a vizét és szerezzünk be jó minőségű szűrőt és víztisztító-berendezést: ezek mellett nem lesz gond.

Java_fernSagittariaVallisneria

Békés hal, így nyugodtan társítható hasonló méretű, természetű és azonos környezeti igényű halakkal. Az együttélést könnyítheti, ha búvóhelynek is alkalmas növényekkel díszítjük az akváriumot, olyannal, mint a Java Fern (Microsorum pteropus), Sagittaria, Vallisneria vagy az Anubias.