Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Darakór

2008.03.09

A darakór talán az egyik leggyakoribb betegsége az édesvízi halaknak, kevés olyan szerencsés akvarista van hazánkban, aki még nem találkozott vele. Az egysejtű parazita, Ichthyophthirius multifiliis által okozott betegség gyorsan terjed, hamar letaglózza és "el is viszi" a halakat. A parazita a bőrön és a kopoltyún jelenik meg, azokon élősködik, gyarapszik, táplálkozik, ezzel utat nyitva egyéb (bakteriális és gombás) fertőzéseknek.


A darakór oka

Az esetek nagy százalékában a zsúfolt tartás, a stresszes élet (például szállítás, rossz vízminőség, hirtelen hőmérsékletváltozás, agresszió az akváriumban) és az új hal hozza, illetve okozza ezt a betegséget. Fontos tehát a karanténozási szabályok betartása, ha új hal kerül a birtokunkba. Gyógyítani ugyanis nem egyszerű, ha már megjelent az akváriumban a betegség, ezért inkább a megelőzésre kell koncentrálnunk. Hiszen az egészséges, életerős halak szervezete jó körülmények között gyakran legyőzi a betegségeket úgy, hogy észre sem vesszük...

 

 

Hogyan védekezzünk?

Ha mégis felütné fejét a fertőzés, akkor próbáljuk meg a malachitzöldes (trifenil-metán-színezék) kezelést, a kezelési útmutató szigorú betartásával hatásos lehet. Nem árt, ha tudjuk, hogy a malachitzöld hamar lebomlik a vízben, ezért kell folyamatosan alkalmazni. A helyes alkalmazás során a víz enyhén zöldes színűvé válik.

Miről ismerhetjük fel?

Ha már megjelennek a fehér pöttyök a hal testén, akkor szinte késő már cselekedni, hiszen ez a csillós egysejtű kórokozó utolsó fejlődési fázisa. A betegség korábban is felismerhető, ha tudjuk, mire kell odafigyelnünk, ilyenek:A_parazita

  • Megnövekedett nyálkatömeg a testen és a kopoltyún
  • Sötétedő színek
  • Gyors úszómozgások (el és vissza a kiinduló helyre)
  • Dörgölőzés különböző tárgyakhoz
  • Gyors kopoltyú- és légzőmozgás
  • Csökkenő étvágy
  • Szokatlan helyeken való bujkálás

Fontos tehát, hogy mielőbb megkezdjük a gyógykezelést, mert csak így menthetjük meg a halakat a biztos pusztulástól. Erős fertőzés esetében, azonban még így sincs sok remény a halak felépülésére.

 

Szerző/Forrás: Háziállat Magazin